flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація щодо надсилання учасникам судового процесу судових повісток, повідомлень і викликів в електронній формі

08 лютого 2023, 09:12

Щодо надсилання учасникам судового процесу судових повісток, повідомлень і викликів в електронній формі

Наказом Державної судової адміністрації України № 28 від 23 січня 2023 року  затверджений новий Порядок надсилання судових повісток, повідомлень і викликів учасникам судового процесу в електронній формі, відповідно до якого надсилання учасникам судового процесу судових повісток, повідомлень і викликів в електронній формі здійснюється шляхом направлення в месенджері за допомогою програмного додатку або SMS-повідомлення за допомогою автоматизованої системи документообігу суду (далі – АСДС).

З інформацією про наявні програмні засоби, для яких реалізовано технічну можливість направлення судового виклику, учасник може ознайомитися в приміщенні суду або на офіційному веб-порталі судової влади України.

Судовий виклик надсилається учаснику судового процесу за наявності відповідної заяви та технічної можливості.

Форма заяви надається учаснику судового процесу в суді або самостійно завантажується ним з офіційної сторінки суду, розміщеної на офіційному веб-порталі судової влади України. Така заява підписується власноруч або кваліфікованим електронним підписом учасника судового процесу та подається до суду.

Заява не задовольняється за умови встановлення факту наявності в учасника судового процесу зареєстрованої офіційної електронної адреси.

У разі подальшого розгляду судової справи судом апеляційної чи касаційної інстанцій, судовий виклик надсилається цими судами на зазначений у заяві номер мобільного телефону учасника.

У випадку зміни номеру мобільного телефона учасника судового процесу, або за  наявності інших обставин,  які  перешкоджають  (перешкоджатимуть) отриманню ним судових викликів, учасник судового процесу повинен невідкладно подати до суду відповідну інформацію.

Текст судового виклику засобами АСДС надсилається учаснику судового процесу із застосуванням месенджера на його телекомунікаційний засіб та стан доставки учаснику судового процесу судового виклику в електронній формі (статус, дата та час) автоматично зазначається у відповідному електронному реєстрі АСДС; у разі неможливості надсилання судового виклику із використанням месенджера, такий судовий виклик направляється у формі SMS-повідомлення.

Звертаємо особливу увагу, що відповідно до Порядку пріоритетним каналом надсилання судової повістки (виклику) в електронному вигляді є програмний засіб для миттєвого обміну електронними повідомленнями (Viber). При цьому, SMSповідомлення є резервним способом надсилання відповідного повідомлення, який автоматично використовуватиметься АСДС у разі неможливості доставки повідомлення за допомогою програмного засобу Viber через відсутність доступу до мережі Інтернет, відсутність у учасника судового процесу встановленого додатку тощо.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зразок

 

Судді  Веселинівського районного суду Миколаївської області

________________________________________

 

 

_________________________________________

 
 

(ПІБ заявника у родовому відмінку)

який (яка) мешкає за адресою:

_________________________________________

_________________________________________

 

Мобільний

телефон: ___________________________        

 

е-mail: _________________________________

 

Справа № _____________________________

 

Заява
 на отримання електронних повісток

Прошу надсилати судові виклики в електронній формі на мій мобільний номер телефону (+380______)______________________________.

Погоджуюсь з транслітерацією українського алфавіту латиницею у разі отримання судового виклику у формі SMS-повідомлення. 

Про зміну номеру мобільного телефону та обставин, які перешкоджатимуть отриманню електронних повісток, зобов’язуюсь повідомити суд. Офіційної адреси в електронному кабінеті не маю.

 

 

"___" _________ 20___ року                        __________                  ___________________

(Підпис)                                                    (ПІБ  заявника)